Thursday, August 13

Cinico Debergerac

De obicei nu mă interesează ce cred alţii. Ăsta e un fapt. Excepţia este alcătuită din cei care tot ce pot scoate din mine sunt câţiva fiori straşnici şi o frică incomensurabilă. Asta e prelungirea faptului. În acest caz, clovnii. Specificând: "Opiniile unui clovn" de Heinrich Boll.

Deci este exact cum mă aşteptam! Clovnii sunt nişte persoane ratate. Fără viaţă, fără familie, fără prieteni, doar cu nişte vicii şi un zâmbet tâmp pe faţă. Pentru mine această carte a fost ca o revelaţie. Am potenţial de clovn! Sunt predispusă la ratări de genu' ăsta, ce să-i fac? În concluzie, îmi este frică de clovni pentru că eu sunt ca ei. Sau ei ca mine... Rămâne "ei ca mine" că doar eu sunt personajul principal aici. E o chestie complet psihologică cu influenţe freudiene (deşi n-am specificat nicio atracţie sexuală; doar nu vorbesc de mimi).

Bon. Cartea în sine e o continuă "Mărieee! Unde te-ai dus tu Mărieee?" şi uneori "Curvo!" ceea ce poate deveni enervant la un moment dat. Oricum ar da-o, tipul suferă grav. E un clovn demn de milă. Nu are bani, i-a fugit prietena la catolici (sectanţi afurisiţi!) şi şi-a ratat cariera. Nici măcar "clovneala" nu-i mai merge. Îţi dai seama peste ce exponat preţios şi îngrozitor am dat?

Romanul nu are o acţiune bine stabilită, un fir narativ complex. Mai mult te împiedici de nişte introspecţii neinteresante şi câteva amintiri triste din timpul nazismului şi după el. (nu te vom uita niciodată, Adolfel!) Chiar n-am de ce să mă iau? Vocabularu', bă!

Aşa! Da' să ştii că a fost destul de înfloritor. N-am lecturat cu DEX-ul lângă mine dar m-au încântat cuvintele. Mori, clovnule!

Poate că subconştientul mă atenţionează să nu-i supăr prea mult. N-aş vrea să mă trezesc cu mesaje ameninţătoare gen animale din baloane sau chiţăituri nocturne sau râsete sinistre... Bă, am impresia că peruca aia se mişcă...

La dracu', iar nu dorm diseară.

4 comments:

  1. Anonymous9:39 am EEST

    Clowns are good people, you know! Stop saying bad things about them!

    ReplyDelete
  2. Bine, când vor înceta şi ei să rânjească dubios la mine.

    ReplyDelete
  3. Anonimule, iti doresc o noapte intr-o terasa intunecata, la marginea unui orasel sumbru, cu un vant de toamna cu RONALD MacDonalds.
    Pe bune.
    Vorbim DUPA.
    (daca mai e cazul) :D

    ReplyDelete
  4. Dacă şi el e clovn? Şi încearcă să salveze reputaţia clovnilor din întraga lume?

    ReplyDelete