Saturday, August 22

Que, qui, qu', quills

Se putea să nu văd filmul care a încercat să portretizeze ultimele zile din viaţa unui maestru? Ei, nici chiar aşa. Dar îl respect pentru ce a făcut şi continuă să facă prin cărţile lui care acum nu mai sunt interzise. Marchizul de Sade, dom'le! De el trăncănesc aici.

Înainte de toate, trebuie să raportez greşelile istorice. "Justine", respectiv "Juliette", nu au fost scrise în perioada charentoniană a autorului. Tocmai aceste două cărţi l-au adus acolo. Dar înţeleg că aţi vrut ca filmul să fie mai interesant. Nu a existat niciun doctor Royer-Collard. Poate că scenaristul a încercat să-l introducă pe filosoful Piere Paul Royer-Collar, însă în realitate cei doi n-au avut nicio tangenţă. Toate evenimentele dinaintea morţii marchizului s-au datorat guvernului şi creştinului de Coulmier. Madeleine LeClerc avea 13 ani şi o aventură cu de Sade. Nu cred că aceasta a apucat să-l ajute în ultimii 4 ani din viaţă să publice ceva. Şi cu siguranţă nu a fost ucisă de un nebun şi violată într-un mod foarte necrofil de Coulmier. Cât despre moartea marchizului... nu a fost atât de spectaculoasă. A murit de bătrâneţe. Totuşi, nu a vrut nicio autopsie. Că mai târziu craniul lui a fost luat pentru studii frenologice, asta e altă treabă. Acum sper ca toate aceste cunoştinţe să fie adevărate.

Filmul este frustrant. Primele 30 de minute, până înnebuneşte marchizul sunt atât de plictisitoare din cauza actorilor, bineînţeles. Parcă au ceva în cur. Geoffrey Rush e foarte încordat şi eşuează în încercarea de a părea superior. Măcar Kate Winslet a fost constantă. După acel punct de maximă intensitate totul se transformă în artă. Chiar dacă nu mi-a plăcut niciodată de Joaquin Phoenix, el se potrivea acolo cu toată naivitatea lui şi buza lui superioară şi strâmbă... pur şi simplu se integra.

Refuz să povestesc filmul deoarece e chiar interesant aşa că îi mulţumim lui Doug Wright pentru un fir narativ atât de bolnav. Şi celui care ne-a delectat cu "Henry & June", adică Philip Kaufman pentru imaginaţie.

Ori filmul are prea multe defecte încât habar n-ai de unde să începi, ori chiar e bun, ori i-am scutit pe toţi de o critică negativă din cauza stimei pe care o port pentru acest autor. You lucky bastards!

No comments:

Post a Comment